Tot ceea ce astazi luam de-a gata, a avut candva un inceput. Inclusiv incaltarile! Oricat de greu ne este acum sa ne inchipuim, ideea de pantof s-a nascut inca de la inceputul omenirii, din nevoia omului de a-si proteja picioarele de pietre si frig. De altfel, exista dovezi istorice ce iau forma unor desene lupestre in care oamenii sunt portretizati purtand in picioare piele de animale.
O anticipare draguta a ceea ce urma sa fie industria incaltamintei de piele naturala, nu? Avand in vedere simplitatea procesului de creatie, se crede ca sandalele ar fi fost primele forme de incaltaminte existente. Aceste modele primitive de incaltaminte erau confectionate din chingi si lemn. Designul si materialele folosite au evoluat treptat. Acestea difereau in functie de zona geografica.
In Egipt, spre exemplu, sandalele erau confectionate din papyrus, lujerul din papyrus fiind folosit atat pentru barete, cat si pentru talpa incaltarilor.
Ulterior, incaltamintea a devenit un element ce desemna puterea, sandalele fiind o alegere des intalnita in randul gladiatorilor sau al conducatorilor.
In Roma antica, un model “in tendinte” era calceus, stramosul sandalelor “gladiator” din vremurile noastre. In India, materialul folosit la confectionarea incaltarilor era lemnul, in timp ce China si Japonia foloseau paie de orez.
Totodata, sandalele grecilor antici erau manufacturate din nuiele si salcie. Inca de la inceput, pantofii au fost folositi drept mijloace de divizare sociala.
Desi, initial, barbatii si femeile purtau acelasi tip de pantofi, diferentele deveneau vizibile in ceea ce priveste statutul social, calitatea si atentia la detalii a incaltarilor purtate de aristocrati, fiind net superioare in comparatie cu cele ale clasei de jos. Comercializarea propriu zisa a incaltarilor a fost posibila abia la inceputul secolului al XVIII-lea, fiind vorba de productii la nivel micro.
Odata cu Revolutia industriala din secolul al XIX-lea, lucrurile s-au schimbat, incaltamintea a inceput sa fie produsa in masa, fiind accesibila marii majoritati, iar modelele au fost diversificate.
Ai nevoie de incaltaminte din piele naturala? Intra pe www.catincashoes.ro si alege perechea potrivita pentru tine!